Wifi Tips!

      Geen reacties op Wifi Tips!

Modems zijn net radio’s: ze zenden uit op een bepaalde frequentie. De meeste modems kunnen op twee frequenties uitzenden: op 2,4 GHz en 5 GHz. Daarvan wordt 2,4-GHz al het langst gebruikt. Het nadeel van 2,4 GHz is dat het slechts over een beperkt aantal zuivere kanalen beschikt. Daardoor kunnen draadloze apparaten (van babyfoon, DECT-telefoon tot iPad) elkaar verstoren. Deze communiceren namelijk bijna allemaal op 2,4 GHz. Bent u ook nog met het hele gezin aan het gamen, netflixen en facebooken, dan zit iedereen elkaar in de weg. De verbinding kan dan flink trager worden. In dichtbebouwde wijken is het al helemaal een probleem. Niet alleen uw eigen apparatuur geeft dan onderling verstoringen, maar die van de hele omgeving. Midden in de stad zit u zó binnen het bereik van tientallen routers. 

Bij een goede dekking heeft u met wifi op 5 GHz u een snellere verbinding. Ook handig: dankzij de grote hoeveelheid kanalen op 5 GHz, is veel minder kans op verstoringen. Het nadeel is dat het 5 GHz-signaal veel minder ver reikt binnen uw woning. Staat uw modem beneden, dan heeft u bij 5 GHz nauwelijks wifi op zolder. Wifi-repeaters bieden dan geen uitkomst.
De naam van het apparaat zegt het al repeater, dit wil dus zeggen dat het eerst een signaal ontvangt en vervolgens door stuurt.
Waarom zou een repeater helpen op een plek waar je zonder repeater ook geen bereik hebt?
Repeaters helpen dan niet, die apparaten kunnen dan immers ook het signaal niet ontvangen.

Omdat het in de wifi-standaarden zo is afgesproken, heeft u met een frequentie van 2,4GHz de beste kans op het zuiverste signaal op kanaal 1, 6 of 11. Maakt je gebruik van 5GHz? Dan zit je goed met een kanaal tussen de 1 en 48. De meeste modems van tegenwoordig kunnen zó ingesteld worden, dat ze steeds automatisch het rustigste kanaal gebruiken. Dit werkt vaak het beste dan al je instellingen locken op 1 kanaal.

Stopcontact wifi versterkers?

Het is een oplossing voor als je geen kabels wil trekken.
Maar dit werkt vaak niet ideaal omdat het draadloos is en afhankelijk van uw stroom netwerk binnen uw woning.
Persoonlijk vind ik dit niet de beste oplossing.

Beter ontvangst op zolder en eerste verdieping?

De beste manier om overal in huis goed wifi te krijgen is een mesh netwerk. (onder aan de pagina meer hier over)
Maar het kan goed koper.
Zorg dat je op de eerste verdieping en zolder een utp kabel heb liggen vanaf het modem.
haal vervolgens een accesspoint of een router en stel deze instellen als accesspoint.
Dan heb je in huis overal wifi.
Maar heeft niet alle accesspoints de zelfde wifi naam!
Dit heeft de maken met de comminucatie tussen modem en je accesspoints.
Omdat het in principe 1 richting is je modem voorziet alleen je accesspoint van internet.
Wat gebeurt er als je alles 1 wifi naam hebt gegeven?
Even een voorbeeld: Je komt je huis binnen en je telefoon maakt verbinding met het modem.
Vervolgens ga je naar zolder en omdat je al met de wifi verbonden bent zal jou telefoon niet omschakelen naar je wifi punt op zolder, dit komt omdat het de zelfde naam heeft en je telefoon denkt dat het er al mee verbonden is.
Een oplossing hier voor is je wifi op je telefoon aan en uit zetten zodat de telefoon dan wel verbind met het wifi punt het dichtste bij.
Of alle wifi punten een andere naam geven bijv modem “huis wifi” , wifi punt boven ” huis wifi boven” en je wifi punt op zolder “huis wifi zolder”
Maar dan nog zal je als je naar boven gaat zelf moeten omschakelen met je telefoon naar het juiste wifi punt.
Het is iets omslachtig maar het werkt en het is een goedkopere oplossing.
De beste oplossing blijft een mesh netwerk

Mesh Netwerk

Is elk probleem met het wifi-bereik zomaar opgelost als er een accesspoint ingeschakeld wordt? niet helemaal, want zonder mesh verbinden apparaten niet altijd automatisch met het sterkste wifi-signaal. Daardoor kunt u alsnog traag internet ervaren. (uitleg hier boven)


Mesh is slimme software die uw accesspoints laat samenwerken als een naadloos netwerk. Uw muziek, videostream of download loopt zo nooit meer vast wanneer uw apparaat wisselt tussen uw accesspoints.
Sterker nog: u merkt niet eens dat er tussen de accesspoints geswitcht wordt. Met mesh verliest het wifi-netwerk uw apparaat dus niet meer , zodat u overal in huis automatisch van het best beschikbare wifi-signaal geniet. Advies, Zorg er voor dat alle accespoints die mee doen in het mesh netwerk van het zelfde merk zijn om zo onderlinge conflicten te voorkomen. Voordelen van Mesh:

 • Mesh wifi steering: Stuurt wifi-apparaten automatisch naar het accespoint met de beste ontvangst en frequentie.
 • IPTV- en streaming-optimalisaties: Zorgt voor het afspelen van video’s en muziek zonder onderbrekingen, wanneer u met een streamend apparaat van uw woonkamer naar de slaapkamer loopt.

Een keer in loggen op uw netwerk
Mesh heeft nog meer voordelen. Dankzij mesh heeft u namelijk nog maar één netwerknaam (SSID) en wachtwoord nodig voor de wifi in uw hele woning.

Apparaten die een vaste plek hebben

Iedereen heeft wel apparaten in huis die altijd op de zelfde plek staan.
Denk aan een tv of mediabox of misschien wel een vaste computer boven in de werk kamer.
Omdat deze apparaten toch niet verhuizen van plek is het , het beste om deze apparaten gewoon bekabeld te verbinden met het internet.
Wifi is bedacht voor mobiele apparaten.
Maar wifi is altijd te verstoren , dus mijn advies is ook moet je belangrijk werk doen achter een computer of laptop? stop er een internet kabel in.

Wat kunnen wifi stoorbronnen zijn?

Ik zal een kleine opsomming geven wat stoorbronnen kunnen zijn.

 • Zonnepanelen
 • Elektrische kook plaat
 • Droger
 • Je stroom netwerk in huis (als je gebruikt maakt van wifi repeaters, heeft te maken met het aantal fases)
 • Magnetron
 • Babyfoon
 • Draadloze camera systeemen (sommige)

  Kortom magnetische velden zijn erg slecht voor het signaal.
  Oude apparaten op uw wifi netwerk kunnen ook de verbinding beïnvloeden.
  dit komt omdat oude apparaten langzamer zijn in communicatie met het accesspoint
  En je accespoint laat dan snelle (nieuwere) apparaten wachten tot hij klaar is met het communiceren met het langzaamste apparaat.
  Hier door kun je dus ook het gevoel hebben dat je internet / verbinding traag is terwijl het in werkelijkheid niet zo is, er kan dus een apparaat in huis zijn die zorgt voor een file op de digitale snelweg 😉